A les revetlles, compte amb les cremades!

focs artificialsCada any, durant les revetlles de Sant Joan i de Sant Pere augmenten el nombre de consultes als serveis d´urgències pels accidents amb foc i amb petards.

Com heu d’actuar davant de cremades:

  1. Si se us encén la roba no correu, tireu-vos a terra i rodoleu lentament. Si qui està en flames és una altre persona, i disposeu d’una manta o d’un material no inflamable, cobriu-li el cos per apagar les flames.
  2. En cas de cremar-vos la pell, refredeu la cremada amb aigua durant un mínim de 10 minuts. L’aigua no ha de ser molt freda perquè s’agreujaria la lesió (a causa de la vasoconstricció perifèrica), ha de ser a temperatura ambient.
  3. No retireu la roba cremada.
  4. No rebenteu les butllofes.

Segons la gravetat, les cremades es classifiquen en:

Primer grau: afecta a la capa més superficial de la pell, l’epidermis. Dóna envermelliment i dolor.
Segon grau: afecta a la capa intermèdia de la pell, la dermis. Apareixen butllofes plenes de líquid clar. Són doloroses.
Tercer grau: Arriben a la hipodermes (capa més profunda de la pell) . Poden afectar teixit cel·lular subcutani, ós o múscul. Hi ha destrucció de les terminacions nervioses per tant no són doloroses. .

Per les cremades de primer grau cal un tractament amb hidratació i no deixen cicatriu quan curen. Les cremades de segon grau cal curar-les amb una cura tòpica i de vegades cirurgia. Si són profundes, deixen cicatriu. Per acabar, en les cremades de tercer grau, sempre cal cirurgia i deixen una ferida crònica al guarir.
L´extensió d´una cremada es mesura amb la regla de l’1. La superfície de la mà de la persona afectada amb els dits estesos i junts representa un 1% de la superfície corporal i és aplicable tant a adults com a nens.Hi ha regles més complicades com la regla de Walance que podeu trobar en la informació adjunta.

És important la profunditat de la cremada i també l´extensió de la zona cremada. És més greu si és més profunda i més extensa. També es consideren més greus les que afecten cara o a mans o a zona genital.

En les cremades de segon grau cal fer valoració i tractament mèdic. S´han de traslladar a un centre amb unitat de cremats si afecten a més del 25% del cos. Les de tercer grau cal remetre a centre hospitalari que tingui unitat de cremats si afecten a més del 10% del cos. Requereixen unitat de cremats les que afecten cara o genitals. Finalment, davant el dubte de la gravetat d’una cremada, sempre caldrà valoració mèdica.

Us resumim uns consells del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya sobre el bon ús dels petards:

1. Llegiu les instruccions abans de manipular els petards.
2. No els llanceu a prop del cos o la cara.
3. No els guardeu a les butxaques.
4. Si voleu més informació podeu seguir llegint a: revetlles amb precaució

En cas d’accident al nostre barri teniu a l’abast els següents centres d’urgència on podeu ser atesos:
1. Hospital de Sant Pau
2. CUAP Cotxeres
3. Unitat de Cremats. H. Vall d´Hebrón
4. CUAP Dos de Maig
5. Hospital Dos de Maig

Més informació:
Per als usuaris: Primers auxilis
Per als professionals: Protocol d’atenció a Cremats. Hospital Vall d´Hebrón
Gestió de la demanda. Cremades.

Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut, Medicina, Notícies i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari