Perdre pes, molt més que una qüestió d’estètica

dibuix dietaA l’estiu qui més qui menys vol perdre pes.
El percentatge de persones adultes amb sobrepès i obesitat a Catalunya el 2011 era del 59,8% (36,7% sobrepès, 23,1% obesitat).
Al marge del desig estètic, l’excés de pes és un problema de salut. Podeu aprofitar la motivació de l’estiu per millorar en salut. Voleu saber si teniu sobrepès o obesitat?

 

Calculeu el vostre índex de massa corporal (IMC): calculadora IMC

Es considera normopès IMC de 20 a 25, sobrepès IMC de 26 a 29,9,  i obesitat IMC superior a 30 i obesitat mòrbida els IMC superiors a 40.

L’excés de pes s‘associa a malalties com la diabetis, hipertensió arterial (HTA), augment de risc de tenir problemes cardiovasculars (infart, accidents vasculars cerebrals, embòlies..).
És molt important conscienciar a la població de què una dieta sana i exercici físic, milloren la salut a llarg termini i la qualitat de vida. Cal educar en l’àmbit escolar i familiar per implantar hàbits dietètics saludables i  prevenir l’obesitat infantil.

Cal que tingueu en compte la distribució del greix corporal. El perímetre abdominal és un dels indicadors de risc. En dones quan és superior a 88 i en homes superior a 102. El perímetre abdominal el podeu calcular mesurant el contorn abdominal amb una cinta mètrica. Ho heu de fer per sobre dels malucs, a l’alçada del melic.

Inicialment, heu de perdre un 5% de pes en 4 o 6 mesos per millorar sensiblement la salut i disminuir el risc cardiovascular. S’ha comprovat que pèrdues de 2 a 3 kg representen una millora significativa del risc cardiovascular.

L’exercici físic aeròbic millora també la salut cardiovascular i es considera un hàbit saludable.
Les primeres candidates a perdre pes són les persones que pateixen altres problemes de salut com la HTA, la diabetis o l’excés de colesterol.

La dieta mediterrània ha demostrat clars beneficis per a la salut. Es basa en fruita i verdura de temporada, oli d´oliva, més peix que carn, pocs dolços i pocs greixos saturats.

En cas que us interessi  perdre pes, al CAP Guinardó us podem facilitar una dieta més personalitzada. Feu la consulta a la vostra metgessa o al vostre metge, i també als professionals d´infermeria. Us faran un historial de la vostra dieta habitual, se us mesurarà el pes, l’IMC, i us donaran recomanacions de la dieta a seguir, valoraran què podeu fer per millorar de la vostra dieta habitual i us faran control periòdic de pes, així com recomanació d’exercici físic com a complement.

Per a més informació:
Dietes i consells
Guia Clínica d’Actuació en el Sobrepès i l’Obesitat de l’Adult pels professionals sanitaris.

Informe de salut Catalunya 2011

Autor fotografia: Daderot. CC BY-SA 3.0

Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Perdre pes, molt més que una qüestió d’estètica

  1. Bon dia,
    m’ha agradat molt la vostra entrada.
    Volia preguntar-vos sobre quin tipus d’exercici aèrobic seria factible per poder perdre una mica de pes en persones que no som gaires constants (com jo).
    De vegades penso que caminar o pujar escales podria ser bo però suposo que deu ser insuficient si pretens perdre pes, no és així?
    Moltes gràcies per l’entrada
    trobo molt encertat tenir un blog al cap per poder comunicar-nos amb els nostres professionals sanitaris

    • eapguinardo ha dit:

      En resposta a la pregunta que ens fas, dir que, per disminuir pes i millorar en salut, cal fer un mínim de 30 min d´exercici aeròbic(el que permet parlar mentre es fa) diari, no cal que siguin 30 min seguits, i almenys 5 dies a la setmana.
      S´ha de triar un exercici que agradi: caminar ràpid, córrer, nedar, bàsquet, futbol..
      És important fixar-se objectius realistes i la constància. Intentar caminar més fent la feina habitual, pujar escales, tot suma.
      Caminant es cremen calories segons la fórmula: el teu pes x distància caminada=Energia gastada caminant. El temps no importa tant com la distància. Es cremen més calories fent distàncies més llargues.
      Respecte a quin exercici consumeix més calories, adjunto una pàgina de la Clínica Universitària de Navarra, on hi ha una calculadora per calcular consum calòric per cada tipus d´exercici.
      http://www.cun.es/material-audiovisual/animacion/actividad-fisica

      Gràcies per participar en el nostre blog.

Deixa un comentari